Optredens

Live-acts en live-acts
Niet alle producers treden live op, sommigen houden het bij het mixen van vinyl (dj) en sommige producers treden zelfs helemaal niet op. Een dj hoeft niet per definitie muziek te produceren, en een producer hoeft niet per se op te treden.
Er is verschil tussen live acts en live acts. Het verschil is dat de ene artiest de nadruk legt op het live maken van muziek en de andere artiest zich op de show richt en er een act van maakt.
Bij een live-performance wordt er daadwerkelijk live housemuziek bewerkt, door synthesizers, drumcomputers, sequencers en geluidseffecten als bijvoorbeeld een reverb, delay, flanger en distortion te gebruiken. Dit kan zowel met hardware als met software of een combinatie van beide. In bijna alle gevallen worden er patterns (muziekschema’s / arrangementen) voorgeprogrammeerd in de sequencer waarbij met andere hardware of software geluiden of effecten worden toegevoegd, zodat het als één geheel klinkt.

Syncen (synchronisatie)
Wat is syncen? Syncen is de nieuwe definitie van “live” spelen met Reason. Je werkt met twee computers/laptops met daarop Reason. Beide moeten zijn aangesloten op een mixer zodat je je geproduceerde tracks door elkaar kunt mixen vanuit Reason. Er lopen dan dus twee nummers door elkaar, allebei vanuit hetzelfde tempo. Het tempo wordt bepaald vanuit bijvoorbeeld een drumcomputer. Deze drum computer stuurt de beide computers aan met de midi clock. Op deze manier mixen in het sequence programma heb je de mogelijkheid om tracks op een zodanige manier te benaderen als bij het traditionele mixen. (A la dj mixen.)

Real time
Doordat de sequencer mixer met een zeer groot aantal MIDI hardware controllers te verbinden is, geeft dit veel uitbreidingsmogelijkheden. Met deze hardware controllers heb je veel controle over je arrangement en je gehele Studio setup. Dit werkt fantastisch om bijvoorbeeld verschillende partijen kick, drums, bass enz. aan en uit kunt zetten. Ook werkt dit goed met het toepassen van effecten, op deze manier kun je op het publiek inspelen. Dat laatste is in mijn ogen een van de belangrijkste aspecten van een live optreden/mixen. Je hebt je track zichtbaar met je sporen en je kan nu ingrijpen wanneer je dit nodig vind. Je kunt dan net even een toevoeging inlassen en dan wel real time.

Leave a Reply